SPECIFIEKE DETAILS | |
Inhoud | Auteur: Mary Panzer Nederlands 384 pagina's Sdu Uitgevers Auteur Mary Panzer Overige betrokkenen Marthe Oosterhof, Bruno Ceschel, Chris Boot Soort Met illustraties Taal Nederlands Vertaald uit het en Vertaald door M.M.W. Oosterhof-van der Poel |
De dingen zoals ze zijn - 50 jaar fotojournalistiek in context De dingen zoals ze zijn voert ons van het gouden tijdperk van de geïllustreerde pers na...
De dingen zoals ze zijn - 50 jaar fotojournalistiek in context
De dingen zoals ze zijn voert ons van het gouden tijdperk van de geïllustreerde pers naar de stortvloed van digitale media in de 21e eeuw.
De geschiedenis wordt verteld aan de hand van 120 fotojournalistieke reportages uit de hele wereld, die worden gepresenteerd zoals ze op de pagina's van kranten en tijdschriften verschenen. Daarmee wordt duidelijk hoe wereldgebeurtenissen, de creativiteit van fotografen, de belangen van uitgevers en de pers op de gedrukte pagina's samenkwamen. Onderzocht wordt hoe fotojournalistiek zich door de jaren heen ontwikkelde, in samenspel met de veranderende technologieën, media en modes in de fotografie, en een veranderende wereld.
Naast vele foto-essays, onder meer van W. Eugene Smith, Sebastião Salgado, Mary Ellen Mark en James Nachtwey, bevat dit boek een inleiding waarin een beschouwing wordt gegeven van de geschiedenis van fotojournalistiek vanaf 1839 tot heden, een tijdslijn van de periode, geïllustreerd met de winnende foto's van de jaarlijke World Press Photo-wedstrijd, en een nawoord waarin naar de toekomst van het medium wordt gekeken. In dit boek staat een nawoord van Christian Caujolle.
Auteur
Mary Panzer is cultuurhistoricus. Zij was conservator fotografie bij de National Portrait Gallery in Washington D.C. en is de biograaf van de 19e-eeuwse fotograaf Matthew Brady. Zij woont in New York en doceert aan het Hunter College.
World Press Photo viert het 50-jarig jubileum met een boek waarin fotojournalistiek in tijdschriften de hoofdrol speelt. De beelden worden getoond in hun oorspronkelijke publicatie en zijn vervat in 120 'fotoverhalen'. Tot de geselecteerde fotografen behoren de Nederlanders Van der Elsken en Van Denderen. Het boek is ingedeeld in tijdvakken, die ieder een thema dragen, zoals de 'Vietnamjaren'. Korte teksten leiden de reportages in. Voorafgaand aan ieder tijdvak staan alle winnende World Press Photo's van die jaren afgedrukt. Het boek begint met een inleiding (kleine letter) over de geschiedenis van de fotojournalistiek en eindigt met een nawoord over de toekomst van het medium. Schrijvers zijn gerenommeerde auteurs. Pantzer (inleiding) is Amerikaans cultuurhistoricus en conservator fotografie, Caujolle (nawoord) een Franse fotocriticus en fotofestivaldirecteur. Een expositie begeleidt het boek, dat een informatief, indringend en toegankelijk overzicht biedt van de moderne fotojournalistiek en de werking ervan.